Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Uw diagnose

Amputatie of aanlegstoornis arm

Bij een amputatie wordt een lichaamsdeel operatief verwijderd. In de meeste gevallen is dit een deel van één van de ledematen, maar in sommige gevallen een hele arm of been of bijvoorbeeld een borst. Een amputatie is een zeer ingrijpende gebeurtenis en wordt over het algemeen alleen gedaan als er geen andere behandeling meer mogelijk is.

Een aanlegstoornis van de arm is een aangeboren afwijking, waardoor de arm bij de geboorte niet volledig gevormd is of geheel of gedeeltelijk ontbreekt. Uw arm is daarom vaak korter en ziet er anders uit.

Contact

Oorzaken

De belangrijkste reden voor amputatie is ernstige weefselschade of afgestorven weefsel, waar het niet amputeren levensbedreigende gevolgen kan hebben. De belangrijkste oorzaken voor een armamputatie zijn:

  • Aangeboren afwijking waarbij een deel van de vinger(s), hand of arm ontbreekt
  • Ongeval
  • Oncologische oorzaak

Gevolgen

Door een armamputatie zullen veel handelingen niet meer vanzelfsprekend zijn. Te denken valt aan activiteiten die we doorgaans met twee handen uitvoeren.

Daarnaast kunt u, naast overbelastingsklachten aan de niet geamputeerde zijde, te maken krijgen met fantoompijn (pijn in het missende deel van uw arm) of pijn in uw stomp.

Behandeling

Bij Roessingh wordt u intensief begeleid door een gespecialiseerd behandelteam met als doel het zo zelfstandig mogelijk functioneren met uw amputatie of aanlegstoornis van uw arm.

We besteden tijdens de revalidatie in eerste instantie aandacht aan:

  • het herstel van de stomp;
  • zelfredzaamheid zonder prothese, eenhandigheidstraining;
  • het trainen van de arm/stomp;
  • verminderen of voorkomen van overbelastingsklachten door houdingsadviezen.

In tweede instantie richten we ons op een mogelijke prothese en/ of hulpstukken.

Ons behandelteam begeleidt en adviseert u in het maken van een keuze voor een prothese en/of hulpstuk. Om een beter beeld te krijgen wat een prothese voor u kan betekenen kunt u een proefprothese uitproberen. Als er wordt gekozen voor een myo-elektrische prothese kan er met behulp van computersoftware gestart worden met het trainen van de spieren.

Als de prothese goedgekeurd is door de ziektekostenverzekeraar wordt de prothese aangemeten door de instrumentenmaker. Na aflevering van de prothese start de prothesetraining bij uw ergotherapeut. U leert dan hoe u uw prothese kunt aansturen en hoe u de prothese kan inzetten bij dagelijkse activiteiten.

De behandelduur is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Prothese

De prothese wordt vervaardigd door Roessingh Revalidatie Techniek (RRT), een bedrijf van Roessingh Concern dat gespecialiseerd is in de productie en levering van orthopedische hulpmiddelen en revalidatieartikelen. U krijgt een prothese die is afgestemd op uw lichamelijke mogelijkheden en uw wensen voor het gebruik. Om tot een goede keuze te komen is er nauw overleg tussen u, de revalidatiearts, de therapeuten en de prothesemakers van RRT.

Spreekuur

Als u na uw behandeling nieuwe vragen heeft kunt u een afspraak maken op ons gezamenlijke spreekuur.

Ook wanneer u al een prothese heeft en graag een zelfde of andere prothese wilt aanvragen dan kunt u contact opnemen met Roessingh voor een afspraak tijdens het armprothesespreekuur. Tijdens dit spreekuur inventariseren de revalidatiearts, instrumentenmaker en ergotherapie uw wensen en starten een aanvraag of behandeltraject op.

Revalidatieartsen